Volksraadpleging ongeldig wegens lage opkomst

24 september 2017

Op zondag 24 september konden alle Zingemse inwoners vanaf 16 jaar deelnemen aan een volksraadpleging voor of tegen een fusie met de naburige gemeente Kruishoutem. In totaal kwamen 1.247 inwoners hun stem uitbrengen. Hierdoor werd de drempel van 1.510 inwoners niet behaald en moesten de stemmen  dus niet eens geteld worden.

Tussen 8 u. en 13 u. konden alle 6.092 Zingemse inwoners (vanaf 16 jaar) hun stem uitbrengen voor of tegen een fusie met de gemeente Kruishoutem vanaf 1 januari 2019. Het verzoek tot de organisatie van de volksraadpleging werd ingediend door oppositiepartij Open VLD, die meende dat het gemeentebestuur (Samen) zijn inwoners vooraf had moeten raadplegen over haar fusieplannen. Deze plannen maakten namelijk geen onderdeel uit van het verkiezingsprogramma van Samen in 2012.

In totaal kwamen slechts 1.247 of 16,52% van de inwoners opdagen, onvoldoende om de drempel van 1.510 (20% van alle  inwoners) te behalen. Bijgevolg werden de stemmen dan ook niet geteld.

Burgemeester Hutsebaut (CD&V) beschouwt de lage opkomst als een duidelijk signaal dat er mag verder gegaan worden met de huidige fusieplannen.

De gemeente Zingem wenst Peter Martens als voorzitter van het hoofdbureau alsook de voorzitters, secretarissen en bijzitters die hebben bijgedragen tot een goed verloop van de volksraad, te bedanken. Ook alle personeelsleden die de afgelopen weken en maanden hun steentje hebben bijgedragen tot de organisatie van de volksraadpleging, wenst zij uitdrukkelijk te bedanken.

Delen

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in de gemeente?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.