Mondmaskers

Gemeente Kruisem

Iedere inwoner in Kruisem -  zowel volwassenen als kinderen - kreeg een gratis wasbaar, dus herbruikbaar mondmasker.  

Mondmaskers zijn een belangrijk deel van de exitstrategie.  

De gemeente bestelde deze mondmaskers bij Think Pink. Dit is een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker. 80 procent van de opbrengst van de verkoop gaat naar concrete projecten met kankerpatiënten en lokale ziekenhuizen, wat betekent dat we met deze aankoop ook goede doelen steunen. 

Heb je vragen over de verdeling van deze mondmaskers, dit in het kader van een regeling co-ouderschap, opname in instelling of rusthuis … dan kan je terecht op het mailadres corona@kruisem.be of tel. 09 389 68 16.

Federale overheid en deelstaten

De federale overheid en de deelstaten zullen er samen voor zorgen dat elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Mensen zullen ook twee 'filters' krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen.

Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor professionals in de gezondheidszorg, in de woonzorgcentra, in de residentiële voorzieningen en bij de veiligheidsdiensten.

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. Dat wordt:

  • aanbevolen in de openbare ruimte
  • aanbevolen bij het winkelen
  • verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Deze maatregel treedt in werking vanaf 4 mei.

Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

Verdeling

Vanaf maandag 15 juni 2020 start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Je kan ze afhalen bij je apotheek. Meer info over vanaf wanneer jij je mondmasker kan afhalen en hoe je het onderhoudt, lees je op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/.

Ter herinnering

Een mondmasker biedt op zich geen voldoende bescherming. Het moet gezien worden als een aanvulling op de fundamentele voorzorgsmaatregelen: 

  • het beperken van sociale contacten;
  • fysiek afstand bewaren;
  • en de hygiënevoorschriften naleven.