Een mondmasker voor iedere inwoner

  • 22 april 2020

Gemeente Kruisem

Ook in Kruisem krijgt iedere inwoner -  zowel volwassenen als kinderen - een gratis wasbaar, dus herbruikbaar mondmasker.  

Mondmaskers zullen een belangrijk deel worden van de exitstrategie. Daarom is het goed dat iedere inwoner zo snel mogelijk een exemplaar ter beschikking heeft. 

De gemeente heeft 16 000 mondmaskers besteld bij Think Pink. Dit is een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker. 80 procent van de opbrengst van de verkoop gaat naar concrete projecten met kankerpatiënten en lokale ziekenhuizen, wat betekent dat we met deze aankoop ook goede doelen steunen. 

Hoe de verdeling van de mondmaskers precies zal gebeuren, volgt later. 

Lees het volledige persbericht.

Federale overheid en deelstaten

De federale overheid en de deelstaten zullen er samen voor zorgen dat elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Mensen zullen ook twee 'filters' krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen.

Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor professionals in de gezondheidszorg, in de woonzorgcentra, in de residentiële voorzieningen en bij de veiligheidsdiensten.

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. Dat wordt:

  • aanbevolen in de openbare ruimte
  • aanbevolen bij het winkelen
  • verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Deze maatregel treedt in werking vanaf 4 mei.

Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

Ter herinnering

Een mondmasker biedt op zich geen voldoende bescherming. Het moet gezien worden als een aanvulling op de fundamentele voorzorgsmaatregelen: 

  • het beperken van sociale contacten;
  • fysiek afstand bewaren;
  • en de hygiënevoorschriften naleven.