Huisarts en beweegcoach bevrijden je uit zetel

25 november 2017

Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Zingem en Maarkedal willen hun inwoners meer kansen geven om te bewegen. Want, de Vlaming zit gemiddeld meer dan 8u per dag stil en meer dan de helft van de volwassenen beweegt te weinig. Sinds kort loopt het project ‘Bewegen op Verwijzing’ in deze gemeenten. Via dit project kunnen huisartsen voortaan hun patiënten doorverwijzen naar Lynn en William, de professionele ‘Bewegen op Verwijzing’-coaches, voor persoonlijke begeleiding op maat.

Een beweegplan op maat

Via Bewegen op Verwijzing kan de huisarts zijn of haar patiënten met verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach. Dit zijn professionele coaches die de deelnemers helpen gezond te bewegen door samen met hen een beweegplan op maat op te stellen.

Dit persoonlijk beweegplan sluit maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de deelnemer. De coach blijft de deelnemer motiveren en ondersteunen bij de uitvoering van het beweegplan. Meer bewegen hoeft niet altijd veel extra moeite te kosten: poetsen op muziek, spelen met de kinderen, bewegingstussendoortjes op het werk, al fietsend om een boodschap… Uiteindelijk wordt beweging een onderdeel van de dagelijkse activiteiten.

“Werk, huishouden, kinderen, stress … Ik had geen tijd om te sporten, dacht ik. Dankzij mijn beweegcoach zie ik elke dag hoe ik meer kan bewegen. Het kan overal! En ik voel me beter. “

“Ik tel nu ook mijn stappen. Ik ben van 2000 naar 5000 stappen per dag gegaan. Ik help nu o.a. mee met onze huishoudhulp i.p.v.  in de zetel voor TV te zitten.” (Jeanne, deelnemer)

Bewegen op verwijzing-coach

“Ik merk dat Jeanne graag een sociaal engagement opneemt. In de toekomst zou ze bijvoorbeeld als vrijwilliger kunnen meefietsen met de bewoners van het woon-zorgcentrum in de buurt. Zo proberen we kleine stapjes te zetten, dicht bij haar leefwereld.” (Lynn, Bewegen op Verwijzing-coach)

In de regio Oudenaarde gaan 2 coaches aan de slag. Deze enthousiaste en gediplomeerde coaches zijn gevestigd op goed gekende en toegankelijke plaatsen in de gemeente.

Het grootste deel van de consultaties bij de coach wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Daardoor betaal je zelf slechts 5 euro per kwartier. Mensen met verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 1 euro per kwartier. Ook mutualiteiten komen tussen. Vraag je verwijsbrief bij je huisarts!

“Het intense plezier dat deelnemers ontdekken wanneer ze aan het bewegen gaan, dat is waarvoor ik het doe! Je ziet ze echt helemaal opfleuren” (William, Bewegen op verwijzing-coach)

Samenwerking

'Bewegen op Verwijzing' is een initiatief van de Vlaamse Overheid en wordt lokaal gerealiseerd door een intense samenwerking tussen heel wat organisaties die zich inzetten om een gezonde leefstijl te promoten bij mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en hoge mate van inactiviteit. Naast de 4 gemeentes en hun OCMW zijn Logo Gezond+ vzw, het Lokaal Multidisciplinair Netwerk (LMN) Regio Vlaamse Ardennen, de huisartsenverenigingen, het lokaal dienstencentrum ‘De Vesting’, mutualiteiten en nog vele anderen betrokken. Via de integrale en intersectorale aanpak willen de deelnemende gemeenten het project uitbouwen tot een succesvol en blijvend laagdrempelig initiatief, met specifieke aandacht voor maatschappelijk kwetsbare deelnemers.

Voordelen

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt dankzij dergelijke begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

“Uit de evaluatie van de eerste projecten blijkt dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen. Ik zou daarom regio Oudenaarde willen feliciteren met zijn engagement om Bewegen Op Verwijzing op te starten. Voldoende beweging draagt namelijk bij tot een goede gezondheid.”

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin 

Contact en meer info

Pieter Metsu

Logo Gezond+ vzw

09/265.00.55

0473/870.488

pieter.metsu@gezondplus.be

www.logogezondplus.be

Dimitri Gaethofs

LMN Vlaamse Ardennen

0494/379.295

ovo@medici.be

www.bovoudenaarde.be

www.lmnvlaamseardennen.be

Meer info over het project op www.bewegenopverwijzing.be of op www.bovoudenaarde.be  

Delen

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in de gemeente?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.