Buurtinformatienetwerk (BIN)

Een buurtinformatienetwerk is een samenwerkingsproject tussen de politiediensten, de burgers en de overheid. Zij houden elkaar op de hoogte over wat er in de buurt gebeurt inzake verdachte gedragingen en criminaliteit. Die uitwisseling van informatie zorgt voor meer sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel.

Aan het hoofd van een BIN staan een coördinator (een verkozen buurtbewoner) en een mandataris van de lokale politie. Zij organiseren en evalueren de werking ervan op regelmatige tijdstippen. 

Coördinator BIN Kruisem

Carl Dedeken is BIN-coördinator voor de gemeente Kruisem. Je kan hem bereiken via het nr. 0496 84 19 58 of via carl.dedeken@gmail.com

BIN-mandataris PZ Vlaamse Ardennen

Hoofdinspecteur (HINP) Wim Malfait werd aangeduid als mandataris binnen de politiezone voor de BIN-werking in de zone Vlaamse Ardennen. Je kan hem bereiken via het nr. 055 33 88 88 of via mail naar wim.malfait@police.belgium.eu.

BIN medewerkers

Je kan ook in je nabije omgeving terecht voor meer informatie over de werking van een BIN. 

Hieronder vind je hun contactgegevens:

Bin medewerker Marolle
Johan Taelman, Tel. 0497 35 01 27
johan.taelman@telenet.be

Bin medewerker Lozer
Saartje Cromheecke, Tel. 0497 89 09 67
saartjecromheecke@hotmail.com

Bin medewerker Nokere
Guido Eeckhoudt, Tel. 0472 33 98 94
guido.eveline@hotmail.com

Bin medewerker Wannegem-Lede
Jos De Seranno, Tel. 0476 60 43 07
jdeseranno@skynet.be

Bin medewerker Zingem
Dirk Biasino, Tel. 0497 04 54 54
dirkbiasino@gmail.com

Bin medewerker Ouwegem
Davy Van Belle, Tel. 0472 90 45 41
davy.van.belle@gmail.com

Bin medewerker Huise
Deze functie is nog vacant. 
Interesse? Neem contact op met Carl Dedeken - tel. 0496 84 19 58 - carl.dedeken@gmail.com

Hoe gebeurt de activatie van het buurtinformatienetwerk?

Als er in je buurt al een paar dagen een verdacht voertuig passeert of als er vreemde personen komen aanbellen zonder duidelijke reden … dan kan je de politie verwittigen (bel 101!). De politie onderzoekt de ernst van de situatie en beslist dan om al dan niet het BIN te activeren.

Indien het BIN geactiveerd wordt, gebeurt dit via een telefonisch bericht uitgaande van de politiediensten. Bij een activatie van het BIN wordt aan de leden gevraagd om gedurende een half uur een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen. Nakijken of alle ramen en deuren van de woning nog steeds slotvast zijn, de lichten aansteken en van binnenuit de omgeving zo goed mogelijk observeren. De activatie kan zowel gedurende de dag of nacht plaatsvinden. Mocht je dan nog eventuele verdachte situaties opmerken, kan je deze via het (nood)nummer 101 melden aan de politiediensten.

Hoe kan ik lid worden van een BIN?

Je kan gratis aansluiten bij een BIN door dit inschrijvingsformulier in te vullen. 

pdf bestandInschrijvingsformulier BIN Kruisem (186 kB)

Dit formulier is ook beschikbaar bij de plaatselijke BIN-coördinatoren. Het ingevulde formulier bezorg je aan de BIN-mandataris HINP Wim Malfait of geef je af aan jouw wijkinspecteur of BIN-coördinator.